תוכנית אודיסיאה פועלת במסגרת מרכז מדעני העתיד ושואפת לבנות נבחרת של תלמידים ותלמידות מחוננים ומצטיינים, שמעוניינים באתגרים לימודיים וחברתיים מעבר למה שמציעה תוכנית הלימודים הסטנדרטית. משתתפי התוכנית מקבלים הזדמנות להעמיק ולפתח את ידיעותיהם בתחומי המדעים בעזרת חשיפה לעולם המחקר האקדמי וזוכים להתנסויות מעשיות במעבדות מחקר, בעולמות הביוטכנולוגיה וההייטק. משתתפי התוכנית יכולים לקבל גם קרדיט אקדמי דרך תוכנית אקדמיה בתיכון, ולהחליף חלק ממבחני הבגרות של המקצועות המורחבים בלימודי התוכנית האקדמיים.
התוכנית אורכת ארבע שנים, מתחילת כיתה ט' ועד סוף י"ב. המשתתפים נדרשים לקחת חלק פעיל בתוכנית, הכוללת סדנאות ומחנות קיץ במהלך החופשים, ולהתמיד במקביל גם בלימודיהם בבית הספר. בוגרי התוכנית מרוויחים הכוונה לשירות ביחידות המודיעין והטכנולוגיה של צה"ל ולמסלולי העתודה האקדמית. אלו שיבחרו במסלול העתודה האקדמית יכולים לצבור בתוכנית קרדיט אקדמי שישרת אותם במהלך השירות. התוכנית מתקיימת במוסדות אקדמיים ברחבי הארץ - כל מוסד אקדמי מיישם את עקרונות התוכנית בדרך שונה וכן מציע מסלולים שונים.
ההרשמה לתוכנית מיועדת לבוגרי כיתות ח' שלהם יכולות לימודיות גבוהות, חיבה למדעים ריאליים ולטכנולוגיה ורצון להוסיף אתגר ללימודיהם, להעמיק ולחקור. לתוכנית יתקבלו תלמידים שיוכיחו בתהליך המיון כישורים גבוהים, יוזמה, יצירתיות, סקרנות, מוטיבציה חזקה ומחויבות חברתית.
תהליך הקבלה לתוכנית כולל חמישה שלבי מיון, כאשר כל אחד מהם מהווה תנאי מעבר לשלב הבא:
מדובר במבחן ארצי
מבחן פסיכוטכני הבוחן כישורים מילוליים, אנליטיים ומתמטיים. המבחן מורכב מ-6 פרקים, שלכל פרק מוקצבות 20 דקות (סה"כ 120 דק' לכל המבחן). השאלות בבחינה הן אמריקאיות ואין הפסקות במהלך המבחן.
אל תיתנו לפוטנציאל להתפספס
כל מוסד אקדמי מנווט את תוכנית האודיסיאה למקומות מעט שונים. כדי לדעת איזה כיוון הכי מעניין ומתאים לכם, אספנו לכם את רשימת המוסדות ואיך תוכנית האודיסאה נראית בכל אחד מהם.
אוניברסיטת בן-גוריון בנגב - מציעה למשתתפי התוכנית מסלול רב-תחומי במדעים (כימיה, פיזיקה, מתמטיקה ומדעי המחשב). בכיתה ט' יילמדו קורסים קדם אקדמיים, שמטרתם היא להכין את התלמידים והתלמידות לקראת הקורסים האקדמיים, שבהם יחלו להשתתף בכיתה י'. יש דגש גם על פעילויות וסמינרים בנושאי מעורבות, חברה, מנהיגות ועוד.
אוניברסיטת תל אביב - תוכנית אודיסיאה במוסד זה מציעה 3 מסלולים שונים: סייבר, פיזיקה וכימיה. בכל אחד משלושת המסלולים אפשר לסיים את התוכניות עם מספר גדול של נקודות זכות אקדמיות שנשמרות עד 5 שנים לאחר השחרור הצבאי. בנוסף לתכנים האקדמיים, ישנם תכני העשרה נוספים כמו ארגון זמן, פיתוח יכולות אישיות ועוד.
אוניברסיטת בר אילן - התוכנית של מוסד זה מתמקדת בתחום ההנדסה הקוונטית. המשתתפים ילמדו לפתח שיטות בתחומי הצפנה, בניית מחשבים ועוד, בשאיפה להכשיר את התלמידים והתלמידות להיות הדור הבא של מהנדסי הקוונטים.
האוניברסיטה העברית - הלימודים באוניברסיטה זו מתמקדים בעיקר בפיזיקה ובמתמטיקה. מכיתה ט' עד י"ב התלמידים והתלמידות משתתפים בקורסים אקדמיים, מעבדות מחקר, קורסי העשרה ויזמות, פרוייקטים מדעיים ופיתוח יכולות אישיות.
הטכניון - בחירה בין שני מסלולים שונים: מסלול רב-תחומי במדעים או מסלול מדעי המחשב-סייבר. בשני המסלולים ישנם קורסים אקדמיים שבהם ניתן לצבור נקודות זכות שנשמרות עד 5 שנים מתום השירות הצבאי. נוסף על כך, ישנן סדנאות העשרה, פיתוח יכולות אישיות, עבודת צוות ועוד.
המכללה האקדמית תל-חי - התוכנית במכללת תל-חי מציעה מסלול רב-תחומי במדעים באמצעות השתתפות בקורסים אקדמיים והתנסות במעבדות מחקר. לצד הפן האקדמי, ישנן גם סדנאות העשרה, פעילויות חברתיות ודגש על פיתוח אישי לצד עבודת צוות.